İnterneti kullanırken güvenlik önemlidir. Güvenliği sağlamak ve böylece İnternet kullanıcılarının web sitelerini daha iyi ve güvenli bir şekilde gezinebilmelerini sağlamak, web sitesi sahiplerinin sorumluluklarından biridir. Web siteniz için en yüksek güvenliği sağlamak için bir SSL güvenlik sertifikasına ihtiyacınız var. SSL, Google'ın çok ciddiye aldığı önemli bir dijital imza beyanıdır ve bu sertifikaya sahip olmayan web sitelerinin adres çubuğuna "güvenli değil" ibaresi konularak bu yapının çok önemli olduğu gösterilmektedir. Bu beyan ücretli ve ücretsiz bir işlemdir ve kullanılabilir. SSL nedir? SSL sertifikasının faydaları nelerdir? Ne tür web siteleri SSL sertifikası gerektirir? Yazının devamında daha fazla ayrıntı verilmektedir.
SSL Nedir?
SSL (Secura Socket Layer), Security Socket Layer'ın kısaltmasıdır. Genel olarak amacı, site ile ziyaretçileri arasındaki iletişimin şifreli bir bağlantı katmanı kullanılarak yürütülmesini sağlamaktır. SSL, İnternet tarayıcıları ve sunucular arasındaki işlemleri şifreleyerek, veri akışlarının güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar. SSL kullanımı 2018'den beri çok yaygın hale geldi. SSL sertifikası olmayan web sitelerinde "güvenli değil" ibaresi görüntülenir. E-ticaret sitelerinden kurumsal web sitelerine kadar yüzlerce web sitesi, bilgi aktarımını daha sağlam ve güvenilir hale getirmek için SSL sertifikaları yükleme eğilimindedir. Ancak SSL, web sitenizin Google'da daha üst sıralarda görünmesini sağlayan algoritmaların bir parçası olmalıdır. Daha üst sıralarda yer almak istediğiniz web sitelerinin de SSL sertifikasına ihtiyacı vardır.
SSL Sertifikasının Özellikleri Nelerdir?
SSL özellikleri şunları içerir: Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, adres çubuğunda HTTPS ve bir kilit simgesi görecektir. Bu ifadeler, ilgili web sitesinin doğrulandığının SSL göstergeleridir. SSL Uygulaması ile dakikalar içinde SSL alabilirsiniz. Birçok alan adı için ücretsiz SSL mevcuttur. Ücretsiz SSL programımızın bir parçası olarak sadece alan adını, alan adını ve geçerliliğini kontrol ettik. Kurumsal kimlik doğrulama, ücretli SSL ile kullanılabilir. Söz konusu web sitesinin ait olduğu kuruma ilişkin bilgileri içerir. Şirketinizin adının adres çubuğunda da görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Ücretli SSL ile gelişmiş doğrulama da mümkündür. Bu, vergi levhaları, faaliyet sertifikaları ve ilgili web sitesi imza beyanları gibi çeşitli resmi belgelerin doğrulanması anlamına gelir.
HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) Nedir?
HTTP ve HTTPS, genellikle birbiriyle karıştırılan iki protokol kavramıdır. Güvenlik, HTTPS yapısına göre önceliklidir. Bu, bizim dilimizde Güvenli Hiper Metin Aktarım Protokolü anlamına gelir. HTTPS, HTTP protokolüne SSL sertifikaları ekleyen güvenli bir protokoldür. HTTPS protokolü ile web sitelerinin metin üzerinden yaptığı bağlantılar şifrelenerek güvenli iletim sağlanır. HTTP protokolü altında, herhangi bir web sitesine bağlanmak isteyen bir kullanıcıdan gelen istek, web sitesine erişim sağlayan bir sunucuya gönderilir. HTTPS benzer bir işlem yapar.HTTP'den temel farkı, bir web sitesine girerken güvenlik önlemlerinin daha sıkı ve kapsamlı olmasıdır.Bu sayede bilgileriniz 3. şahıslarla paylaşılmaz. Özellikle e-ticaret siteleri için HTTPS olmazsa olmaz özelliklerden biridir. Çünkü günümüz teknolojisi online alışverişi her yerde hazır hale getiriyor. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcılardan tüm bilgiler (kredi kartı, isim, finansal bilgiler, adres, iletişim bilgileri vb.) toplanmaktadır. HTTPS, toplanan tüm kişisel verileri güvende tutmak için önemli bir güvenlik protokolüdür. Web siteniz için SSL sertifikası satın alarak daha üst düzeyde güvenlik önlemi alabilirsiniz.
SSL Güvenlik Sertifikası Ne İşe Yarar?
SSL güvenlik sertifikası, ilgili web sitesinin kimliğini doğrulayarak şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifika olarak tanımlanır. SSL güvenlik sertifikası ile birlikte, web sunucunuz ile web tarayıcınız arasında şifreli bir bağlantı kurulur. SSL sertifikaları özellikle kurum ve işletmelerin online işlemlerini korumaları ve müşteri bilgilerinin gizliliğini sağlamaları açısından son derece önemlidir. Genel olarak SSL, internetteki bağlantıları daha güvenli hale getiren bir sistemdir. Olası tehditler veya sorunlar durumunda gönderilmek ve okunmak istenen bilgilerin değiştirilmesini engeller. Bir web sitesinde gezinirken bir kilit simgesi görürseniz, web sitesinin bir SSL sertifikası vardır.
SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?
SSL sertifikası, bir web sitesi ile kullanıcı arasında gönderilen verileri okunamaz hale getiren dijital bir sistemdir. İletilen verilerin karmaşıklığını artırmak için özel bir şifreleme algoritması kullanılır. Bu, internet korsanlarının ilişkili bağlantı üzerinden gönderilen verileri okumasını engeller. Bu veriler aynı zamanda isim bilgileriniz, adres bilgileriniz, kredi kartı bilgileriniz ve çeşitli finansal bilgilerinizi de içermektedir.
SSL Sertifikası Neden Gerekmektedir?
Sitemizi ziyaret eden ve ilgili internet sitelerinden sık sık alışveriş yapan kullanıcılardan çeşitli bilgiler kayıt altına alınmaktadır. Bu bilgiler, kullanıcının adı, adresi, kredi kartı vb. gibi hassas bilgilerdir. Bu bilgileri web sitenizin sayfalarında korumak için bir SSL sertifikası gereklidir. Google, SSL kullanımını çok ciddiye alır. Çeşitli algoritmalar da geliştiren Google, Temmuz 2018'den bu yana SSL sertifikası olmayan web sitelerinin adres çubuğundaki "güvenli değil" kelimesini işaretliyor. Bu nedenle SSL sertifikaları web siteleri için zorunludur. SSL sertifikalarının ilişkili web sitelerine getirdiği çeşitli avantajlar da vardır. Bunlar, şifreleme, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğü gibi web sitelerini daha ayrıcalıklı kılan avantajlardır. Şifreleme, tarayıcınız ve sunucunuz arasındaki tüm işlemleri şifreleyerek, işlemlerin üçüncü taraflara ifşa edilmesini önler. Kimlik doğrulama, doğru sunucuya bağlanmanızı sağlar. Gönderilen verilerin hedefine ulaştığından emin olmak için veri bütünlüğü de kontrol edilir. Herhangi bir şirket veya kurumsal web sitesinin temel amacı, müşteri memnuniyetini sağlamak ve müşteri güvenliğini en üst düzeye çıkarmaktır. SSL sertifikası, bir web sitesinin güvenlik sorunları ve dolandırıcılık gibi durumları korumak ve önlemek için talep etmesi gereken dijital bir imzadır. Bu imza, ilgili sitenin kullanıcılarının kendilerini daha rahat, daha özgür ve daha güvenli hissetmelerini sağlar.