Domain Nedir?
Kelime anlamı olarak "alan" veya "etki alanı" anlamına gelen domain kelimesi kullanılırken genellikle ifade edilmeye çalışılan şey, domain name (alan adı) dir. Domain name (alan adı) basit olarak bir web sitesinin kullanıcılar tarafından bilinen adıdır. Buna aynı zamanda o web sitesinin adresi de denir. Örneğin bulunduğunuz bu sitenin domaini emaymedya.com.tr’dir. Bir web sitesine ulaşabilmeniz için o sitenin domainini internet tarayıcınızın (Internet Explorer, Firefox, Opera vb.) adres satırına yazar ve o siteye ulaşırsınız.
Alan adı (domain) internette yer almanız için bir başlangıç noktasıdır diyebiliriz. Bir başka deyişle web sitenize ulaşımı sağlayan kısa yoldur. Yani web sitenizden önce siz bir alan adı sahibi olursunuz, olmalısınız. Web siteniz temel olarak içinde metin ve fotoğraflardan oluşan bir çalışmadır ve bu çalışma aynen bilgisayarınızda bulunan dosyalar gibi belli başlı dosya adları ile kaydedilir. Bu dosyalar internete sürekli bağlı ve sunucu denilen bilgisayarlara konulur. İşte alan adınız (domain name) bu dosyalarınızın, web sitenizin olduğu bilgisayarlara anladığımız kelimeler ile kısa yoldan ulaşmayı sağlar. Herhangi başka bir bilgisayardan tarayıcı(browser) dediğimiz programların (chrome,internet explorer, mozilla firefox) adres , alan adı yazma bölümlerine yazdığınız internet adresi sizi ve başkalarını dosyalarınıza, yani web sitenize ulaştırır. İnternete sürekli bağlı bu bilgisayarlar sizin web sitenizi tüm dünyaya sunarlar.
Domain Neden Önemlidir?
İster e-ticaret ister kurumsal isterseniz de kişisel web sayfanız olsun, internet kullanıcılarının sizi bulmasında en önemli rolü, bu alan adı oluşturur. Sizi en iyi temsil edecek olan alan adının; kısa, akıcı ve markanıza uygun olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü seçtiğiniz domain, sizin markanız ve kimliğiniz olacaktır. E-ticaret yapıyorsanız bir bakıma alacağınız alan adı sizin ‘İş yeri’ isminiz olacaktır. Kolay hatırlanabilir bir ad almak ticaretinizi diğer şirketler arasından bir adım öne taşımanıza yardımcı olur. Karmaşık ve uzun alan adlarından da uzak durmak gerekir.
Domain alırken satın alma işleminden sonra ücret iadesi yapılmamaktadır. Onun için alan adı hizmetini alırken dikkatli olmanız ve kullandığınız harfleri tekrar tekrar kontrol etmenizde fayda vardır. Web sitesi sahibi olmak için yalnızca alan adını kiralamanız ise yeterli değildir. Ayrıca sizin için en uygun olan hosting’i de almanız gerekecektir.
Domain Uzantısı Nedir?
Bir alan adının en sağında bulunan nokta işaretinden sonraki kısım, domain uzantısı olarak tanımlanır. Alan adları kendi arasında hiyerarşik bir yapılandırma içerisindedir. Bu hiyerarşik yapılandırmada alan adı uzantıları, hiyerarşinin tepe noktasını belirler. Örneğin; ziyaret ettiğiniz sitenin sonundaki “tr” uzantısı, üst seviye bir alan adıdır. Üst seviye alan adları internet dünyasında “TLD” kısaltması ile anılır. TLD kısaltması da, “top level domain” yani “üst seviye alan adı” anlamına gelir. Dünyada popüler olarak kullanılan üç domain uzantısı, com, net ve org uzantılarıdır. Ancak bazı kötü niyetli kişilerin domain piyasasını domine etme eğilimleri ve haksız rekabete sebep olmaları sonucunda; “Public-Root” isimli uluslararası bir domain federasyonu kurulmuş ve bugün kullanmamız mümkün olan yüzlerce domain uzantısı üretilmiştir.
Domain Türleri Nelerdir?
.COM: İngilizce “commercial” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Commercial, dilimizde “ticaret” anlamına gelir. Şirketler tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.NET: İngilizce “network” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Network, dilimizde “ağ” ya da “ağ uzantısı” anlamına gelir. İletişim işi ile uğraşan kurum, kuruluş ve firmalar tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.ORG: İngilizce “organization” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Organization, dilimizde “organizasyon” anlamına gelir. Burada organizasyonla kasıt, sivil toplum kuruluşlarıdır ve dernek, vakıf, siyasi parti gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.BIZ: İngilizce “business” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Business, dilimizde “iş” anlamına gelir. .COM uzantılı alan adına alternatif olarak düşünülmüş ve ticari işletmeler tarafından kullanılsın diye arz edilmiştir. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.INFO: İngilizce “information” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Information, dilimizde “bilgi” anlamına gelir. Kamu yararına bilgi paylaşan kurum, kuruluş ve kişiler ile herhangi bir konuda bilgi paylaşmak isteyenler tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.PRO: İngilizce “professional” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Professional, dilimizde “profesyonel” anlamına gelir. Profesyonel hizmet sunan kişiler tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.NAME: İngilizce “name” sözcüğünden oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Name, dilimizde “isim” anlamına gelir. Kişisel web sitesi ve kişisel blog yayınlamak isteyenler tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.TV: Tuvalu Adaları isimli ülkenin üst seviye alan adıdır. Günümüzde web yayıncılığı yapan siteler tarafından kullanılmaktadır. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.ONLINE: “gTLD” (Generic Top Level Domain) kısaltması ile tabir edilen ve “jenerik üst seviye alan adı” olarak dilimize çevirebileceğimiz bir domain uzantısıdır. Online, dilimizde “çevrimiçi” anlamına gelmektedir. İnternet üzerindeki tüm projelere yönelik olarak sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.SHOP: Bir başka gTLD alan adı uzantısı da “.SHOP” uzantısıdır. Dilimizde hepinizin bildiği üzere “alışveriş” anlamına gelir. E-ticaret siteleri tarafından kullanılmak üzere satışa sunulmuştur. Alan adı tahsisi yapılırken herhangi bir belge talep edilmez, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.ME: Listemizde yer verdiğimiz son ve en popüler gTLD uzantı, “.ME” uzantısıdır. Me, İngilizce’de “Ben”, “Bana” gibi anlamlara gelir. Bu sebeple oldukça fazla kullanılır. Özellikle bloglar ve firma siteleri tarafından tercih edilir. Jenerik üst seviye alan adları arasındaki en ucuz ve en kısa uzantı olması da büyük bir avantajdır.
.EDU: İngilizce “education” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Education, dilimizde “eğitim” anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınan üniversiteler, ortaöğretim kurumları ve eğitim dernekleri tarafından kullanılması düşünülerek piyasaya sunulmuştur. Uzun yıllardır Educause isimli Amerika menşeili firma tarafından tahsis edilmektedir. Alan adı tahsisi için Amerikan yasaları tarafından resmi eğitim kurumu ya da derneği olarak tanınmış olunduğunu gösterir belge ibrazı şarttır, ilk gelen alır kuralı ile satılır.
.GOV: İngilizce “government” sözcüğünün kısaltılması ile oluşturulmuş alan adı uzantısıdır. Government, dilimizde “devlet” anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri ‘ne ait resmi kurumların kullanılması için tahsis edilmektedir. Alan adı tahsisi için Amerika’da bulunan resmi bir kurum olma şartı vardır.
.MİL: Ordu ve askerlik kurumları tarafından kullanılır.
.JOBS: Şirketlerin istihdam ve IK uygulamaları için kullanılır.
.MUSEUM: Müzeler tarafından kullanılan domain türüdür.
.TEL: Telekomünikasyon servisleri tarafından kullanılır.
.TRAVEL: Seyahat ve ulaşım firmaları tarafından kullanılan bir domain türüdür.
ccTLD (country-code Top Level Domain); "İnternet Ülke Alan Kodu" anlamına gelir ve internet adreslerinin hangi ülkeye ait olduğunu gösteren iki harflik en son uzantıdır. İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olan ICANN, her ülkeye özgü uzantılar tahsis etmiştir. Ülke kodlu domainler genellikle girişimciler, e – ihracatçılar ve uluslararası markalar tarafından tercih edilir. Ülke kodlu domainlerin en büyük avantajı; firmaların hizmet verdiği ülkedeki müşteri kitlesi tarafından güven uyandırması ve marka kimliğini korumasıdır. (E - ihracatta ülke alan kodu almanın önemi için tıklayınız.) Türkiye’nin internet ülke alan kodu (ccTLD) “tr”dir. (Uluslararası domain listesi için tıklayınız.)
Domain Satın Alma hizmeti ve diğer domain hizmetleri için EMAY Medya ile iletişime geçiniz.