X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

XML Nedir?

AnasayfaYazılarXML Nedir?

XML Nedir?

eXtensible Markup Language’in (Genişletilebilir İşaretleme Dili) kısaltması olan XML bir işaretleme dilidir. World Wide Web Consortium (Dünya Çapında Ağ Birliği / W3C) tarafından geliştirilmiş bir standarttır. Metin tabanlı bir dildir ve HTML’ de olduğu gibi başlangıçta tanımlanmış etiketleri yoktur. Bu nedenle genişletilebilir bir işaretleme dilidir. Platform bağımsızdır. Kullanıcının işletim sistemi, yazılımın geliştirildiği platform, web uygulamasında kullanılması durumunda sunucunun altyapısı XML için önemli değildir.

İnternet teknolojisi, birçok kullanıcı için sosyal medya uygulamaları, online alışveriş ve oyunlardan ibaret. İnternet kullanıcıları, faydalandıkları bu sitelerin arkasında nelerin işlediğini fark edemiyor. Bu haliyle, internet ortamı mükemmel tasarıya sahip olan bir ortam gibi görünüyor. İlk bakışta bu şekilde olduğu gibi kolay görünse de, internetin arkasında epeyce karmaşık sistemler işliyor. Hatta bu sistemler devamlı değişiyor ve gelişiyor. Veri alışverişinde devrim yaparak insanlık tarihinde ciddi bir sıçramaya sebep olan internet, günümüzde de hızla dönüşmeye devam ediyor.

Bu dönüşümün merkez noktalarından birini ise veri alışverişi oluşturuyor. Başlangıçta manuel ayarlarla bağlantılı olduğu için çok zor şartlarda gerçekleşen veri alışverişi için artık daha kolay koşullar söz konusudur. Yazılımcılar ve programcılar açısından, ortaya çıktığı dönemden bu yana büyük rahatlıklar sağlayan, bu sayede veri teknolojilerinde devrim yaratan XML teknolojisi bu açıdan önemli bir konuma sahiptir.

Neden XML'e İhtiyacımız Var?

Sanal ortamda veri alışverişine konu olan ögelerin %90’a yakını, kendi boyutları dışına çıktıklarında veri özelliklerini koruyamıyor. Tek başına bu durum dahi, veri alışverişinin hızını kesen bir olgudur. Mesela günlük hayatta sık sık kullandığımız bir kategorinin, bir PDF belgesinin içeriği, normal koşullarda farklı bir boyuta dönüştürüldüğünde içindeki veri özelliklerini yeni ortama taşıyamaz. Benzer şeyler görsel, ses, elektronik tablo çıktısı vb. için de geçerlidir. XML, bu duruma karşın ortak bir meta alan yaratarak veri alışverişi için mümkünat sağlıyor. Bu sayede veriler hızlı sorgulanıyor, veri aktarımı çok daha kolay ve hızlı bir duruma geliyor.

XML meydana gelmeden önce yukarıda bahsedilen engel nedeniyle, bir veri tabanından farklı bir veri tabanına veya platforma aktarım gerçekleştirilirken çok sayıda sorun beliriyordu. Programcılar, kaynak veri tabanındaki içeriği hedef platformu elverişli hale getirmek için çok fazla vakit harcıyordu. Bu sebeple veri alışverişinin hızı bugünküyle karşılaştırılamayacak biçimde düşük seyrediyordu. Meta alanda standart belirleyen XML ile bu can sıkan engel ortadan kalkmış oldu.

EMAY ekibimizle iletişime geçip XML hakkında daha da ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. EMAY ekibimiz size uzmanlığıyla her konuda destek ve yardımcı olduğu gibi bu konuda da destek ve yardımcı olacaktır.


Hosting Billing System by WISECP
Top