ISDN (Bütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri)
Her alanda olduğu üzere iletişim alanında da fazlasıyla heyecan verici gelişmelere şahit oluyoruz. Hızlı iletişime hem günlük yaşantıda hem de iş yaşamında geçmişe oranla çok daha gereksinimli haldeyiz. İletişim alanında yaşanan tüm teknolojik gelişmeler, ileri yıllarda da doğal olarak güncel hizmetleri mutlak kılmaya başlamıştır. Bu ivmenin belirli bir çizgide sürdüreleceğini tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Günümüzde iletişim ve haberleşme alanında yaşamımızı epeyce kolay hale getiren ilerlemelere tanık oluyoruz.
ISDN kavramı, “Integrated Services Digital Network” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir. Bu konuyu açmak gerekirse ISDN’nin, “State of Art” olarak tanınan ve PC tekniklerinin kompoze edilmesiyle meydana gelen bir şebeke olduğunu söyleyebiliriz. İletişim ve iletim özelliği şu anda günümüzde kullanımı olmakta ve telefon hatlarıyla karşılaştırılamayacak kadar yüksek seviyededir. ISDN hatlarda noksan oluşturma olasılığı yok denecek kadar düşük ihtimallidir. Oldukça güvenilir, hızlı ve en önemlisi sınırı olmayan bir haberleşme ve iletişim imkanı sunan ISDN, aboneler arası iletimi dijital biçimde gerçekleştirir. Bu durum, onun hata yapma imkanının az olmasında en önemli faktördür. Instegrated Services Digital Network olarak da belirtebildiğimiz ISDN kavramı, sesten görüntüye kadar her türlü veriyi dijital bir platformda toplamaktadır. Bunu da tekrar aynı hat üzerinden iletmeyi sağlar.
ISDN (Bütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri) Avantajları
Esas olarak dijital odaklı bir iletişim yöntemi olan ISND, analog şebekeler gibi çoğunlukla hata oluşumlarına yer vermez. Bilindiği üzere analog tipi sinyallerde parazit çok daha yüksek ihtimal sağlamaktadır. Halbuki ISDN, bu tür parazitlere katiyen maruz kalmamaktadır. ISDN önce yol haritası olarak analog şebekeleri dijitalleştirmiştir. Başka bir adım olarak ise haberleşmeyi ve iletişimi gerçekleştiren gereçlere (telefon, bilgisayar vb.) özgü iletim hizmetlerini tek bir çatı altında toplamıştır.
ISDN teknolojisi günümüzde resmen bir zorunluluk haline gelmiştir. Şimdiki iletişim dünyasında çoklu ortam aplikasyonları, ciddi önemler elde etmiştir. Bu tür bir süreçte mevcut sistemlerin djitalleştirilmesinden geçmektedir. ISDN odaklı santraller tam anlamı ile bu vazifeyi yerine getirmektedir.
ISDN gelişime oldukça açık bir teknolojidir. Global boyutlara erişen şebeke teknolojileri, yüksek bant genişliği aplikasyonlarına dahi cevap verebilecek seviyeye erişti. ISDN geniş bant uygulaması için örnek verilmesi gerekirse en kolayı olan ATM anahtarlama teknolojisini gösterebiliriz. Diğer farklı multimedya aktarımlarında da aktif bir şekilde rol alacağını kolaylıkla dile getirebiliriz. Günümüzde dar bant ISDN ise dijitalleşme süreçleri için çok güçlü bir başlangıç adımıdır.