CSS Nedir?
C ascading S tyle S heets, CSS olarak anılır, web sayfalarını sunum yapılabilir hale getirme sürecini basitleştirmeyi amaçlayan basit bir tasarım dilidir.
CSS, bir web sayfasının görünümünü ve hissini işler. CSS kullanarak, metnin rengini, yazı tiplerinin stilini, paragraflar arasındaki boşluğu, sütunların nasıl boyutlandırıldığını ve yerleştirildiğini, hangi arka plan görüntülerinin veya renklerinin kullanıldığını, yerleşim tasarımlarını, farklı cihazlar ve ekran boyutları için ekrandaki varyasyonları kontrol edebilirsiniz. yanı sıra çeşitli diğer efektler.
CSS'nin öğrenilmesi ve anlaşılması kolaydır, ancak bir HTML belgesinin sunumu üzerinde güçlü bir kontrol sağlar. En yaygın olarak, CSS, HTML veya XHTML biçimlendirme dilleriyle birleştirilir.
CSS açılımı Cascading Style Sheets olarak yapılan Türkçesi Basamaklanmış Stil Katmanları anlamına gelen bir site veya kod dizininin görsel hale getirilmesindeki en çok kullanılan kodlama türüdür. İyi bir yazılımcı, programcı olsanız dahi sistemin çalışmasını sağlayan kodların yanısıra yaptığınız yazılımın görsel boyutu da son kullanıcı için oldukça önemlidir. İşte tam bu noktada CSS yaptığınız yazılımların kullanıcı noktasındaki görsellik boyutunda sizlere çok fazla bi kolaylık sağlıyor.
CSS ile Neler Yapılır?
Genel bir tanım olarak HTML aracılığı ile yapılamayacak oldukça fazla bir seçenek bu sistem bünyesinde yapılabilmektedir. Bunlar arasında bir sitenin herhangi bir sayfa içeriğinde arka plan resmi, renk ya da boyut olarak belli bir öğeyi veya sayfanın konumunu ve bunun gibi daha birçok değişik özelliği CSS yardımı ile tanımlamasını yapabilirsiniz. CSS dosyası sayesinde her sayfanın stili ayarlanabileceği için sayfaların kapladığı boyut küçülür ve gereğinden fazla olan yükü oldukça hafifler. Üstelik CSS formatı anlaşılması ve öğrenilme aşaması pek bir zorluk çektirmeyen bir dil yapısına sahiptir. Bu noktada CSS kullanılacak ise o zaman HTML bilgisine temel olarak mutlaka sahip olmanız gerekmektedir. CSS kod yazımı çoğu kodlama sisteminde olduğu gibi İngilizce kullanılmaktadır. Bu noktada kod yazılım içerisinde eklenecek olan İngilizce kelimeleri bilmek yeterli olacaktır.
CSS Avantajları Nelerdir?
- CSS zaman kazandırır. CSS'yi bir kez yazabilir ve ardından aynı sayfayı birden çok HTML sayfasında yeniden kullanabilirsiniz. Her HTML öğesi için bir stil tanımlayabilir ve bunu istediğiniz kadar Web sayfasına uygulayabilirsiniz.
- Sayfalar daha hızlı yüklenir. CSS kullanıyorsanız, her seferinde HTML etiketi nitelikleri yazmanıza gerek yoktur. Sadece bir etiketin CSS kuralını yazın ve bunu o etiketin tüm oluşumlarına uygulayın. Yani daha az kod, daha hızlı indirme süreleri demektir.
- Kolay bakım - Genel bir değişiklik yapmak için basitçe stili değiştirin; tüm web sayfalarındaki tüm öğeler otomatik olarak güncellenecektir.
- HTML'den üstün stiller - CSS, HTML'den çok daha geniş bir öznitelik dizisine sahiptir, bu nedenle HTML sayfanıza HTML özniteliklerine kıyasla çok daha iyi bir görünüm verebilirsiniz.
- Çoklu Cihaz Uyumluluğu - Stil sayfaları, içeriğin birden fazla cihaz türü için optimize edilmesini sağlar. Aynı HTML belgesini kullanarak, bir web sitesinin farklı sürümleri, PDA'lar ve cep telefonları gibi elde taşınan cihazlar veya baskı için sunulabilir.
- Global web standartları - Artık HTML özellikleri kullanımdan kaldırılıyor ve CSS kullanılması öneriliyor. Bu nedenle, gelecekteki tarayıcılarla uyumlu hale getirmek için tüm HTML sayfalarında CSS kullanmaya başlamak iyi bir fikirdir.
- Yazı efekti, yazmayı canlandırmanın ve web sitelerini daha şık hale getirmenin bir yolu olabilir. Özellikle CSS typewriter effect isimli bileşende son derece ilgi çekici tasarım ögelerinin olduğunu belirtelim.
- Animasyon konusunda oldukça verimlidir. Cubic-bezier işlevi, geliştiricilerin CSS animasyonları üzerinde daha iyi kontrol sağlamasına olanak tanır.
- Grid (ızgara çizgi biçimleri) mükemmel bir yaratıcılık ve tasarım aracıdır. Herhangi bir modern web sitesine harika bir görsel etki katarlar.
- Statik bir konumu tutan öğeleri hizalamak için de son derece kullanışlıdır.
- Pure CSS, ek HTML öğelerine veya JavaScript'e ihtiyaç duymadan araç ipuçlarının oluşturulmasına izin verir. CSS (tooltips) araç ipuçları basitleştirme konusunda harikadır.
- Geliştiricilerin içeriğin görünümünü konumuna göre değiştirmelerine olanak tanır.
- Cascading Style Sheets, bazı platformlarda arka plan filtresini kullanır ve geliştiricilerin bir öğenin arkasındaki her şeyi bulanık hale getirme etkisinin oluşmasına olanak tanır.
CSS Ne İşe Yarar?
CSS işlevleri, web sayfası tasarımı ve bütünlüğüne harika katkılar sağlar. Web dizaynında standart bir estetiğin sınırlarını kaldıran Cascading Style Sheets, tasarımcılar için oldukça kapsamlı bir hareket alanı yaratmaktadır.
CSS ile metin boyutu, rengi, stili, yazı tipi, hizalama, bağlantı rengi, gölgeleme, tablo boyutu, madde işareti vb. tasarımları daha iyi hale getirmek mümkündür.
CSS Faydaları Nelerdir?
- Farklı tarayıcılar ve farklı boyutta ki cihazlar için (Tablet , Mobil vs) özel olarak değişiklik yapma imkanı sunar. Böylelikle siteniz her boyut için uyumluluk gösterir.
- Yazacağınız CSS kodlarını tek bir dosyada tutarak düzenliliği sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem yapım aşamasında hem de sonraki zamanlarda bir kodu veya kod satırını bulmak çok daha kolay olur.
- Sitemize renk, düzen ve esneklik katarak daha fazla kullanıcının ilgilisini çekmemizi sağlar.
- Bir etikete(Örneğin sayfada ki bütün p etiketine) teker teker stil vermek yerine CSS ile tek bir etiket açarak bütün p etiketlerine stil verebiliriz.
- Kısacası CSS ile zamandan tasarruf edip, sitemizi gerek tasarım yönünden gerek esneklik yönünden çok üst noktalara taşıyabiliriz.
- Css kodlarını harici bir dosyada tutarsanız tek bir yerden tüm sitede değişiklik yapabilirsiniz.
- İstediğiniz alanlarda geçişler gibi görsel efektler yaratabilirsiniz.
- Nesnelerin konumlarını tek bir yerden değiştirebilirsiniz.
- Tablet, telefon, masaüstü için farklı ebatlarda tasarımlar yapabilirsiniz.
- Boyutlandırma oldukça kolaydır.
Biz EMAY Medya ekibi olarak uzman bir şekilde CSS hizmetini sunmaktayız. Detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.