CDN (İçerik Dağıtım Ağı)
Content Delivery Network’ün kısaltması olan CDN, Türkçe anlamıyla da İçerik Dağıtım Ağı olarak bilinmektedir. Bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı), İnternet içeriğinin seri bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için beraber çalışan, coğrafi olarak yayılmış bir sunucu grubu anlamına gelmektedir.
Videolar, resimler bununla birlikte stil sayfaları, JavaScript dosyaları, HTML sayfaları kapsamı içerisinde olmak üzere içeriği yüklemek için gerekli kaynakların kolay bir şekilde ve hızlı biçimde transfer olmasına yarar sağlamaktadır. CDN’e olan ilgi, itina her geçen gün artış göstermekte ve günümüzün trafiğinin büyük bir bölümünü içermektedir. Facebook, Amazon, Netflix benzeri dünya devlerinin trafiği CDN’ler aracılığıyla sunulmaktadır.
Ana sunucu harici sunduğu varlıklar ile birçok isteği CDN karşılamaktadır. İnternet site trafiğinin daha çabuk ve daha iyi yönetilmesine fayda sağlar. Kullanıcının talepleri sağladığı yarar sayesinde karşılanmış olur. Çabuk ve kolaylıkla tecrübe edilen bir deneyim ortaya çıkarır.
İçerik dağıtım sunucularından meydana gelen bu ağ, web siteler trafik kullanımını ve sayfa yüklenme sürelerini düşürebilir. Birden fazla kullanıcı isteği meydana geldiği takdirde bu talepleri karşılamak için lazım olan ve kullanılması gereken süreyi olabildiğince aza düşürür, en büyük yararını sağlamış olur.
CDN Ne İşe Yarar?
CDN sunucularını aktif olarak kullanmaya başladığınız zaman internet sitenizde gözle görülecek bir şekilde hız artışı sağlayabilirsiniz. Çoğunlukla pek çok yarar sağlayan sistem, web sayfalarınızı ziyaret eden kullanıcılara iyi bir deneyim sağlar, bu da web sayfanızı optimize ederek gerçekleşir. Üstelik SEO performansınızı da yükselterek arama motorlarında ilk sıralarda yer almanıza destek olur.
Pek çok kişi CDN’nin hızla ilişkin yararlarına odaklansa da bu sistemi kullanmak için pek çok geçerli neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden biri bant genişliği maliyeti sayılabilir. İnternet sitenizde bulunan içerik sayısı ve trafik dalgalanmaları yönünde sunucu sınırını aştığınız zaman bu maliyet daha da yükselebilir. CDN kullanımı sayesinde bu tip sorunları engelleyerek maliyeti en aza indirebilirsiniz.
Web sitenizi türlü saldırılara karşı da koruyabilmenizi sağlayan CDN sistemi, bir çeşit güvenlik duvarı işlevi görür. Bilhassa bot ve benzeri kötü amaçlı kullanıcılara karşı önlem alabilmenize destek olur. İçerik Dağıtım Ağı kullanan sitelerde bu tip saldırılar CDN’ler içerisinde duracağı için trafik kaynaklarınızı boş yere oyalamaz, ana sunucunuza yük bindirmez.
CDN (İçerik Dağıtım Ağı) Avantajları