API Nedir?
Teknik ifadeyle açıklanırsa, API (Application Programming Interface) kelimelerinin kısaltılması olarak söylenen ve dilimizde “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak tanımlanan, bir uygulamanın fonksiyonlarına dışarıdan ya da uzaktan erişilip bu fonksiyonların kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, web uygulaması, işletim sistemi, veri tabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.
Bir donanım için yaptığınız yazılımı farklı bir donanımda kullanabilmek için yazılımdaki yetenekleri , diğer donanım yazılımında kullanabilmek için başka uygulamaya transfer etmek diyebiliriz. Bu durumu şu şekilde açıklamak gerekirse; bir ekran kart ya da ses kartı için yazılan sürücü yazılımını, parça parça yazmak yerine öteki programların, uygulamaların kullanması için paylaşılmasını sağladığı arayüz yazılımı olarak tanımlayabiliriz.
Arayüz, pek çok farklı varlığın birbiriyle etkileşime geçebileceği bir platform ya da yüzey gibidir. Temel olarak bir API: bilgisayar programlarının bir sistem üzerinde ya da uzak sistemlerde birbirleriyle etkileşime girebilmesini sağlamak için kullanılan bir arayüzdür.
API Faydaları Nelerdir?
API’ler kullanıcıdan daha çok geliştiricinin işlerini kolaylaştırır. Bir uygulama geliştirme sürecinde API kullanımı sayesinde iş yükünde azalma sağlanabilir. Tüm işlevleri ayrı ayrı kodlamak yerine o işi gerçekleştirecek API’yi uygulamaya entegre ederek hem iş yükü azalır hem de vakit kazanılmış olur.
API’lerin başka artılarından ikisi de güvenlik ve kod kalitesi diyebiliriz. Devamlı kullanılacak API’ler yüksek mühendislik becerileriyle geliştirilmiş olabiliyor. Bu sayede uygulamanız da bir işlevi kendiniz kodladığınızda oluşacak güvenlik zayıflığını API kullanımı ile minimuma düşürülmüş olur. Kod kalitesi ise uzun test süreçlerinin önüne geçebilir. Basit bir oturum açma fonksiyonunu kodladıktan sonra pek çok ortamda defalarca test etmeniz gerekir. Fakat mevcut bir API’nin entegrasyonu bu süreci da minimuma düşürmeyi başarır.
API Avantajları Nelerdir?
API hakkında daha detaylı bilgiler için EMAY Medya ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. EMAY ekibimiz ile API hakkında destek alabilirsiniz, ekibimiz size yardımcı olmak için her daim hazırdır.