Agile Nedir?
Agile, belirsizlik gösteren bir ortam sınırları içerisinde dahi başarı elde edebilme hedefiyle değişime karşı refleks gösterebilme ve gelişim gösterebilme esnekliği kapasitesi ve becerisi olarakta tanımlanabilir. Agile yapısında değişime karşı seri bir şekilde karşılık verebilme becerini, kendiliğinden organize olabilen ve çapraz işlevler barındıran takımlar ortaya çıkarabilmeyi, teslimi yapılan her bir proje parçasından kaliteden ödün vermemeyi, çalışanların motivasyonunu ve mutluluğunu yukarı çekmeyi, müşteri için değer oluşturmayı odak haline getirmeyi, projelerin bir parça olarak değil de bir bütün olarak bitmesini beklemek yerine projeleri değer üretebilen ve test edilebilmesinin imkanı olan bölümler halinde pazara çıkmayı, durmadan gelişim gösteren, değişen ve tüm bunları bir yaklaşım olarak davranış şekli olacak biçimde onaylamış bir kültür meydana getirmeyi, iletişimin artırılmasını ve şeffaflığı esasına koyan bir yaklaşım biçimi olduğundan da söz edilir.
Neden Agile Tercih Edilir?
Agile Proje Yönetimi yaklaşımı içerisinde de var olan her bir proje için iterasyon sözcüğüyle adlandırılan proje evrelerine ayrılmış bir pozisyonda bulunuyor. Her bir evre sonucunda da çalışan bir ürün ortaya çıkıyor. Bu iterasyonlarda ilki evresinde en alt nitelikte fakat olmazsa olmaz gereksinimlerin bulunduğu bir ürün meydana getirmek temel hedefllerdendir. İlk olarak müşterinin ya da müşteri potansiyeli barındıranların en zaruri ihtiyaçlarına önem vermek gerekiyor. Her bir iterasyonda bir diğer gerekli olan nitelikler de ilave edilerek proje sonunda ürünün son haline ulaşılıyor. Agile çevik yaklaşımın en iyi faydalarından biri de her bir iterasyon sonrası bir test yapılması nedeniyle kusurları zaman geçmeden erkenden önlemler alınmasına imkan sağlaması ve hatalı durum ne kadar erken tespit edilirse de bu sorunun projeye olan zararı, bilhassa maliyeti de o denli düşük oluyor.
Agile Sonucunda Ne Elde Edebiliriz?
Kısaca anlatmak gerekirse belirli ilkeler ve ana hatlar doğrultusunda Agile müşterisini geliştirerek ve değer katarak onun belli yeteneklerini ileriye taşımasına imkan sağlıyor. Hatlardan kopmamak bu noktada yapılması en önemli şeylerden biri sayılmaktadır. Bu hatlardan kopulması halindeki en büyük problem Agile yönetiminin başarılı bir şekilde gelişim göstermeyecek olması olarak ifade edilebilir. Bu ilkeleri takip ederek yapılan sıkı çalışmalar neticesinde de başarılı olmak son derece kaçınılmaz mutlu bir son olarak sayılabilir.